Zonnepanelen verzekeren

Hoe zit het als uw kostbare panelen door een flinke hagelbui of storm worden beschadigd?
En diefstal? Valt dat onder de dekking van uw verzekering?


Investeren in zonnepanelen

Door te investeren in zonnepanelen bespaart u op energiekosten en levert u een bijdrage aan een schoner milieu. Ook kan een investering in zonnepanelen uiteindelijk meer opleveren dan geld op de bank zetten. Zowel particulieren als bedrijven kiezen dan ook steeds vaker voor deze groene investering. Maar hoe zit het als uw kostbare panelen door een flinke hagelbui of storm worden beschadigd? En diefstal? Valt dat onder de dekking van uw verzekering? Wij leggen graag uit hoe het zit.



Meer weten?

Biedt uw verzekering dekking voor schade aan of diefstal van uw kostbare zonnepanelen?
Hoe hoog is het eigen risico voor stormschade? Welke verzekeraar biedt u de beste voorwaarden?
Vragen die wij graag voor u beantwoorden.


Stel uw vraag


Dekking voor zonnepanelen

Niet iedere verzekeraar biedt standaard dekking voor schade aan zonnepanelen. Wij zoeken graag voor u uit hoe uw verzekeraar hiermee omgaat.

Is er geen of onvoldoende dekking? Dan adviseren wij u graag over verzekeringen die wel een goede dekking bieden.

Zonnepanelen verzekeren tegen brand en (storm)schade

Om een antwoord te geven op de vraag of er dekking is, moeten we eerst kijken naar welke situatie er van toepassing is.


Zonnepanelen verzekeren met een opstalverzekering

Bij een koopwoning vallen de zonnepanelen vaak onder de opstalverzekering. Toch is dat niet altijd zo. Van belang is of de zonnepanelen “aard en nagelvast” zijn bevestigd, oftewel losmaken van de panelen is niet mogelijk zonder breken of beschadigen. Dat is niet altijd het geval.

Om lekkages te voorkomen worden zonnepanelen op een plat dak bijvoorbeeld niet verankerd, maar los gemonteerd met behulp van consoles. Deze worden dichtgemaakt en met ballast verzwaard. Hierdoor wordt de kans dat de panelen weg kunnen waaien een stuk kleiner. Deze constructie voldoet echter niet aan de definitie van “aard en nagelvast”. Dat kan als gevolg hebben dat schade aan de zonnepanelen niet onder de dekking van uw opstalverzekering valt. Hetzelfde geldt als de zonnepanelen middels een kliksysteem zijn bevestigd aan een schuin dak.


Voorkom onderverzekering

De herbouwwaarde van uw woning neemt toe als er sprake is van "aard en nagelvast" gemonteerde zonnepanelen. Om onderverzekering te voorkomen is het van belang dat uw verzekeraar op de hoogte is van deze waardestijging. U kunt hiervoor gebruik maken van de herbouwwaardemeter. Door gebruik te maken van dit formulier krijgt u ook een aantal jaar recht op garantie tegen onderverzekering.

De herbouwwaardemeter die past bij uw verzekering kunt u bij ons opvragen.


Zonnepanelen verzekeren met een inboedelverzekering

Zonnepanelen die niet "aard en nagelvast" zijn gemonteerd kunt u verzekeren met een inboedelverzekering. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd, maar meestal geldt dat u hiervoor een aanvullende module (eigenarenbelang) af moet sluiten.


Vereniging Van Eigenaren (VVE)

Bent u eigenaar van een appartement en heeft u zonnepanelen gemonteerd op het dak? Het is mogelijk dat de zonnepanelen onder de dekking vallen van de opstalverzekering die is afgesloten door de VVE. Ook hierbij is van belang of de zonnepanelen "aard en nagelvast" gemonteerd zijn.

Kunt u uw zonnepanelen niet via de opstalverzekering van de VVE verzekeren? Dan kunt u bij diverse verzekeraars terecht voor een inboedelverzekering met dekking voor schade aan of diefstal van uw zonnepanelen. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd, maar meestal geldt dat u hiervoor een aanvullende module (eigenarenbelang) af moet sluiten.


Huurdersbelang

Huurt u een woning en heeft u geïnvesteerd in zonnepanelen? Bij diverse verzekeraars kunt u deze zonnepanelen verzekeren via uw inboedelverzekering. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd, maar meestal geldt dat u hiervoor een aanvullende module (huurdersbelang) af moet sluiten.


Zonnepanelen verzekeren met een zakelijke opstalverzekering

Bij een bedrijfspand vallen de zonnepanelen vaak onder de opstalverzekering. Toch is dat niet altijd zo. Van belang is of de zonnepanelen "aard en nagelvast" zijn bevestigd, oftewel losmaken van de panelen is niet mogelijk zonder breken of beschadigen. Dat is niet altijd het geval.

Om lekkages te voorkomen worden zonnepanelen op een plat dak bijvoorbeeld niet verankerd aan het dak, maar los gemonteerd met behulp van consoles. Deze worden dichtgemaakt en met ballast verzwaard om te voorkomen dat de panelen weg kunnen waaien. Geen bevestiging dus die voldoet aan de definitie van "aard en nagelvast". Dat kan als gevolg hebben dat ze niet onder de dekking van uw opstalverzekering vallen. Hetzelfde geldt als de zonnepanelen middels een kliksysteem zijn bevestigd aan een schuin dak.


Voorkom onderverzekering

De herbouwwaarde van uw bedrijfspand neemt toe als er sprake is van "aard en nagelvast" gemonteerde zonnepanelen. Om onderverzekering te voorkomen is het van belang dat uw verzekeraar op de hoogte is van deze waardestijging.



Belangrijke aandachtspunten voor bedrijven

Bereken de dakconstructie en pas deze aan
Panelen op een dak voegen gewicht toe waar het dak aanvankelijk niet op is berekend. Vooral bij lichte, platte stalen daken kan dat tot problemen leiden, zoals instorting door sneeuw of wateraccumulatie. Laat daarom altijd de sterkte van uw kas of bedrijfsgebouw berekenen door een bouwkundig constructeur of kassenbouwer. Uw dak moet niet alleen de zonnepanelen kunnen dragen, maar ook een pak sneeuw. Laat bij nieuwbouw de extra dakbelasting in de sterkteberekening opnemen.

Zorg voor optimale conditie van dakbedekking

Panelen op platte daken bemoeilijken de vervanging of het herstel van de dakbedekking. Een optimale kwaliteit van de dakbedekking voordat u de panelen plaatst, is dus een must. Denk ook vooraf na over eventuele reparaties bij lekkages.

Verminder brandgevaar

  • Zonnepanelen (inclusief kabels) maken gebruik van hoge gelijkstroom en zijn brandbaar. Goed installatiewerk vergroot de brandveiligheid en duurzaamheid van de installatie. Spreek met uw leverancier een opleveringskeuring af op basis van NEN 1010:2015 en NEN-EN-IEC 62446. Met een jaarlijkse inspectie houdt u de installatie in goede conditie.
  • Plaats de omvormer op een onbrandbare ondergrond en op een plek met voldoende ventilatie. De warmte die de zonnepanelen produceren kan dan goed afgevoerd worden.
  • Plaats geen brandbare materialen binnen een straal van 2 meter rondom de omvormer.
  • Laat de gebouwconstructie intact. Laat geen kabelbomen door of over een brandmuur gaan. Deze kunnen de functie van die muur teniet doen.
  • Hang omvormers op een brandveilige plaats. Zo voorkomt u dat het begin van brand tot een uitslaande brand leidt. Daarnaast kunt u kiezen voor verschillende types beveiligingen. Zoals vlambogendetectie (vlambogen ontstaan onder andere door beschadigde kabels of stekkers die niet goed vastzitten. Sommige omvormers zijn uitgerust met vlamboogdetectie, deze moet na montage wel worden aangezet) en overspanningbeveiligingen.
  • Overleg met de brandweer over eventuele maatregelen, zodat de brandweer bij een brand daadwerkelijk komt blussen (Op dit moment is een discussie over de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van een brand waarbij zonnepanelen zijn betrokken). De brandweer weet zo bovendien vooraf waarmee ze bij brand te maken krijgt.[/toggle]

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Diefstal van zonnepanelen vindt op dit moment vooral plaats bij bedrijven en grote projecten (bijvoorbeeld een veld met zonnepanelen aan de rand van een gemeente of langs de snelweg). Ook hier geldt dat de situatie bepaalt of er sprake is van dekking. Zonnepanelen die los zijn gemonteerd (en dus zonder braakschade gestolen kunnen worden) kunnen door een verzekeraar worden uitgesloten van dekking. Iedere verzekeraar gaat hier echter anders mee om. Soms wordt dekking verleend, maar wordt bijvoorbeeld als eis gesteld dat de zonnepanelen minimaal ter hoogte van de tweede verdieping zijn gemonteerd.

Zijn uw zonnepanelen niet "aard en nagelvast" gemonteerd? Dan is het verstandig om uit te zoeken hoe het zit met de dekking bij diefstal.


Tips om diefstal van uw zonnepanelen te voorkomen

  • Probeer uw terrein of woning zo goed mogelijk te beveiligen. Een bewegingsalarm kan bijvoorbeeld helpen evenals goede verlichting die niet makkelijk onklaar te maken is.
  • Heeft u een alarminstallatie? In het frame van het zonnepaneel bevinden zich doorvoergaten. Als u hier een draad door laat lopen dan kan het alarmsysteem melding doen zodra de draad onderbroken wordt.
  • Vervang de schroeven (voor een deel) door antidiefstal schroeven.
  • Zorg ervoor dat uw dak slecht bereikbaar is voor dieven. Voorkom bijvoorbeeld dat er afvalbakken of op elkaar gestapelde voorwerpen tegen de muur staan. Laat ook geen ladder in de tuin liggen. Dieven maken dankbaar gebruik van dit soort hulpmiddelen.
  • Noteer de serienummers van de zonnepanelen. Dit maakt het makkelijker voor de politie om ze op te sporen.
  • Ziet u iets verdachts in uw omgeving, bijvoorbeeld een vrachtwagen die bij een woning geparkeerd wordt op een tijdstip dat niet gebruikelijk is bel dan direct de politie.