In het buitenland naar het ziekenhuis?
Zo voorkomt u dat u de rekening krijgt gepresenteerd.
Europese zorgpas
Gaat u naar het buitenland op vakantie? Dan adviseren wij u om een Europese zorgpas of European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen. De kaart vormt voor dokters, ziekenhuizen, apothekers en andere zorgverleners in alle landen van de EU (let op: niet in Turkije), Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Australië een bewijs dat hun rekening betaald wordt door uw zorgverzekeraar. De Europese zorgpas is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd!
Rekening voorschieten
Zo'n bewijs is geen overbodige luxe. Ieder jaar belanden veel landgenoten in het buitenland in het ziekenhuis. Vorig jaar zo'n 15.000. Vooral voor de behandeling van gastro-entritis (reizigersdiarree) en oorontstekingen. Zonder Europese zorgpas moet u de rekening waarschijnlijk voorschieten en dat kan aardig oplopen.
Is mijn Europese Zorgpas nog geldig in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit?
Reist u naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Tot en met 31 december 2020 geldt voor het VK een overgangsperiode. Alle afspraken en regels van de EU gelden dan nog voor het VK. Er verandert daardoor in 2020 nog niets als u naar het VK reist. Daarna is de situatie afhankelijk van de afspraken die worden gemaakt. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid
Combipas
Bij de meeste verzekeraars krijgt u een combipas, die zowel geldig is in Nederland als in andere Europese landen. De Europese zorgpas staat dan op de achterzijde van uw zorgpas. Heeft u een combipas dan hoeft u geen Europese zorgpas aan te vragen. Heeft u geen combipas, dan kunt u de Europese zorgpas aanvragen op de website van uw zorgverzekeraar.